Нисковъглехидратна мусака

    
   Открих нисковъглехидратната мусака 2 години след като разбрах, че имам инсулинова резистентност. През цялото това време отказвах дори да чуя думата "мусака", защото има картофи. Да, в гръцката такава има тиквички и патладжан, но отново слагат картофи [или поне в тези части на южната ни съседка, в които аз съм я яла]. 

   И в тази година на седене вкъщи поради Ковид карантини и препоръки за изолация, просто реших да пробвам, а какво ли ще се получи без картофи. И о чудо, получи се нещо изключително вкусно, което в никакъв случай не е компромис за хората с хранителни непоносимости. 

време за подготовка-15 мин.                               

време за готвене-45 мин. 

общо време-60 мин.


          Съставки:
    2 бр. средно големи тиквички
    1 бр. средно голям патладжан
    500 гр. смес кайма
    2 бр. моркови
    1 бр. глава лук
    3 - 4 суп. лъж. доматен сос
    сол
    черен пипер
    кимион
    зехтин [гхи]
    Заливка
    2 бр. яйца
    1 кисело мляко
    1 каф. лъж. безглутенова сода за хляб
    2 суп. лъж безглутеново брашно


    Инструкции: 
         
    Добре е да започнете с патладжана,  тъй като има нужда от предварителна обработка. Обелва се, нарязва се на ленти, осолява се и се оставя настрани за около 15 мин, за да си пусне сосовете и да му излезне горчилката. През това време може да изчистите и подготвите за готвене останалите продукти. 

Първо се задушават лукът и морковите. Прибавя се каймака и с дървена лъжица се "разкъсва" докато се запържи на "конци". Овкусява се с черния пипер и кимиона. След което се добавят тиквичките и патладжанът, предварително нарязани на кубчета, и се задушава всичко за около 5 мин. Преди да се свали от котлова се добавя и доматения сос.

 
    
        Така получената смес се изиспва в подходяща по големина тавичка. Не се налива водичка на дъното както при обинкновенната мусака, тъй като и тиквичите и патладжанът пускат и рискувате да стане много течно. 

    Пече се за около 20-25 мин на 180-200 градуса на долен реотан с вентилатор. Добре е да се разбърква от време на време, като опитайте и добавете сол ако е необходимо.  

  Заливката, аз я приготвям, като млякото го смесвам със содата за хляб и оставям за 5 мин. за да шупне. След което добавям яйцата и брашното. 

Уверете се, че мусаката е готова преди да я залеете със заливката и върнете във вурната за още 10-ина минути на горен вентилатор, докато се запече.

Отгоре може да се поръси с магданоз.

Да ви е вкусно!