Открих нисковъглехидратната мусака 2 години след като разбрах, че имам инсулинова резистентност. През цялото това време отказвах дори да чуя думата "мусака", защото има картофи. Да, в гръцката такава има тиквички и патладжан, но отново слагат картофи [или поне в тези части на южната ни съседка, в които аз съм я яла].
И в тази година на седене вкъщи поради Ковид карантини и препоръки за изолация, просто реших да пробвам, а какво ли ще се получи без картофи. И о чудо, получи се нещо изключително вкусно, което в никакъв случай не е компромис за хората с хранителни непоносимости.
време за подготовка-15 мин.
време за готвене-45 мин.общо време-60 мин.
Съставки:
1 бр. средно голям патладжан
500 гр. смес кайма
2 бр. моркови
1 бр. глава лук
3 - 4 суп. лъж. доматен сос
сол
черен пипер
кимион
зехтин [гхи]
Заливка
2 бр. яйца
1 кисело мляко
1 каф. лъж. безглутенова сода за хляб
2 суп. лъж безглутеново брашно
Инструкции:
Добре е да започнете с патладжана, тъй като има нужда от предварителна обработка. Обелва се, нарязва се на ленти, осолява се и се оставя настрани за около 15 мин, за да си пусне сосовете и да му излезне горчилката. През това време може да изчистите и подготвите за готвене останалите продукти.
Първо се задушават лукът и морковите. Прибавя се каймака и с дървена лъжица се "разкъсва" докато се запържи на "конци". Овкусява се с черния пипер и кимиона. След което се добавят тиквичките и патладжанът, предварително нарязани на кубчета, и се задушава всичко за около 5 мин. Преди да се свали от котлова се добавя и доматения сос.
Пече се за около 20-25 мин на 180-200 градуса на долен реотан с вентилатор. Добре е да се разбърква от време на време, като опитайте и добавете сол ако е необходимо.
Заливката, аз я приготвям, като млякото го смесвам със содата за хляб и оставям за 5 мин. за да шупне. След което добавям яйцата и брашното.
Уверете се, че мусаката е готова преди да я залеете със заливката и върнете във вурната за още 10-ина минути на горен вентилатор, докато се запече.
Отгоре може да се поръси с магданоз.
Да ви е вкусно!