Мързелив Великденски козунак

(за начинаещи - без много месене и точене)




Продукти:
1 кг брашно + 150 г допълнително брашно
250 мл прясно мляко 
150 г масло или маргарин 
1 кубче мая 
350 г захар 
лимонова кора 
5 яйца 
2 жълтъка за намазване 
захар за поръсване 
ванилия 
шипков мармалад или сладко
орехови ядки и бадеми

Приготовление:
Този вариант на козунак е доста по-щадящ от всички други, които сте пробвали. Единственото нещо е че трябва да почнете да го правите от предната вечер. 
Разтваряте маята в чаша хладко мляко. Останалото мляко изсипвате в тенджерка и загрявате заедно със захарта и маслото. След като се разтворят добре, сваляте от котлона и го оставяте да се охлади за десетина минути, като разбърквате периодично.
Отделно разбивате добре яйцата и добавяте маята. Смесвате с охладеното мляко и разбърквате много добре. Покривате с домакинско фолио и оставяте на топло за 8-10 часа - например във фурната, като завивате съда със сместа.

На следващата сутрин: сместа с маята е станала на големи шупли и е бухнала значително. Пресявате брашното - точно един килограм. В млечната смес добавяте настърганата кора на един лимон и започвате да изсипвате по малко от брашното. Добавяйте ново количество, след като предишното е почти изцяло поето от течните съставки. Накрая сложете ваниловата есенция.
След като сте добавили цялото брашно, разбърквайте или месете на ръка поне 10-15-20 минути. Идеята е да започнат да се появяват мехурчета въздух в тестото. Ако има нужда, добавяте и останалите 100 г брашно, също пресято. Слагате в голяма купа, покривате с домакинско фолио и чиста кърпа и оставяте на топло, докато удвои обема си, а мехурчетата въздух станат големи.
Разделяте втасалото тесто на 3 равни части. От това количество тесто може да приготвите 3 козунака с размер 30x10 сантиметра.
Едната част разделяте на 3 и от всяка оформете дълъг и тесен правоъгълник. Дължината трябва да е почти колко тази на формата за печене. В средата на всеки правоъгълник слагате по няколко лъжици смес от мармалад и натрошени орехови ядки. Внимателно завивате тестото и сплитате на плитка трите фитила. Подгъвате краищата и внимателно прехвърляте в намаслен съд за печене. Тестото трябва да запълни формата до половината от височината й.
По същият начин действате с останалите две части или импровизирате според формата на съда.

Покривате с домакинско фолио, отгоре слагате чиста кърпа и оставяте да втаса за час и половина два, или просто докато изпълни добре формата за печене. Слагате козунаците в студена фурна и печете 15 минути на 200 градуса, а след това намазвате с разбитите жълтъци, поръсвате със захар и печете още 20-30 минути. Към края проверявайте готовността на козунаците с клечка или дървен шиш за печене. Забодете до дъното на формата и ако шишът излиза чист, без полепнало тесто - козунакът е готов.
Извадете от фурната и след 5-10 минути внимателно прехвърлете върху решетка.

Да ви е вкусно!