Сладкото от смокини без захар става бързо и лесно.
Малко по-сухо е от закупените, които пък за сметка на многото сироп, имат малко плод.
Тук знаете какво сте сложили, няма подсладители, само чист продукт и малко топлинна обработка.
Продукти:
1 килограм смокини
100 милилитра вода
Нарежете смокините на парченца. Сложете нарязаните смокини в тава и ги залейте с водата.
Препоръчително е да се обработват на 200-220 грудса с вентилатор за около час и половина.
През първите 30 минути се пече без да се отваря вратата на фурната, след това сместта се разбърква на всеки 10-15 минути. Сладкото е готово, когато при разбъркване остава диря по дъното на тавата.
Напълнете сладкото в бурканчета и затворете добре. Ако искате да го запечатете херметически както всички домашни консерви можете да сложите обърнати бурканчетата с капачката надолу в тенджера с вода и да ги варите 10 - 15 минути. След което да ги оставите да изстинат, обърнати с капачките надолу.
Аз лично този последния процес го пропускам, тъй като вкъщи сладкото не се задържа за дълго в бурканчетата. :)
Приятен апетит!